Nästa Minecraft och Roblox under utveckling
Under sommaren lärde sig en mängd barn att koda under totalt sex veckor i Örebro. Tillsammans med, och tack vare, Kodcentrums volontär Arian Asghari greppade de direkt hur Scratch fungerade och de satte snabbt målet att de skulle koda nästa Minecraft eller Roblox.
Något som Arian vill uppmuntra, samtidigt som han inte ville att de skulle ha alltför högt satta förväntningar.
– Det är ju ändå rätt stora team som sitter och skapar de spelen, säger Arian, som var noga med att inte förstöra några drömmar hos barnen.
Volontär sedan gymnasiet
För några år sedan gick Arian Asghari på NTI-gymnasiet i Örebro när Kodcentrum kom på besök och presenterade organisationen. Arian tyckte att det lät kul att vara volontär och ställde upp i en kodstuga. I somras höll han i introduktioner till programmering i Örebro under hela sex veckor, en aktivitet som Kodcentrum arrangerade tillsammans med Mötesplats Vox.
Öppnar en annan värld
Aktiviteten i Örebro riktade sig till barn och unga i åldern 9-13 år, men det kom både äldre och yngre. Det var även en del föräldrar som kom för att senare kunna koda med sina barn. De allra flesta hade ingen tidigare erfarenhet av programmering, men de kom snabbt in i hur de skulle tänka, hur Scratch fungerar och hur de skulle göra.
– Det var så roligt att se hur barnen gick in i en annan värld, och vilket självförtroende de fick på en gång. Jag fick försiktigt förklara att vi kan se till att deras karaktärer kan röra sig innan de ger sig på att skapa nästa Minecraft eller Roblox, berättar Arian.
Kodboken är bara en start
Aktiviteten i Örebro höll på i sex veckor och varje vecka fick ett nytt gäng barn möjligheten att under fem dagar lära sig programmera och koda i Scratch. De började med att gå igenom uppgifterna som Kodcentrum har skapat på Kodboken. Ganska snabbt gick de dock vidare och utvecklade sina spel utanför de fördefinierade uppgifterna. Efter varje vecka fick deltagarna svara på några frågor, varav en var “Känner du dig bekväm med att programmera i Scratch på egen hand?” och nästan alla svarade att de var bekväma med att starta och genomföra egna projekt i Scratch. En glädjande detalj under aktiviteten i Örebro var att det var en jämn blandning av tjejer och killar bland deltagarna.
– Det är verkligen som att de går in i en annan värld, konstaterar Arian igen. De kan ha en karaktär som är en kanin och de blir så glada när den rör sig, nuddar moroten och det resulterar i att de “äter upp” moroten och den försvinner. Det är häftigt att se hur glada de blir över spelen de skapat helt själva.
Finns ingen nackdel att vara volontär
Arian hittade själv programmering av en händelse när han gick i gymnasiet och började koda i Python. Nu har han precis påbörjat sitt andra år på utbildningen civilingenjör med inriktning datateknik på Luleå Tekniska Universitet – där han hjälper andra mattestudenter att klara av sina kurser. Matte har alltid varit Arians grej och han insåg att även programmering låg för honom. Något annat som passar Arian och som han tycker är kul, är att lära ut. Vilket så klart gör att han passar perfekt för att vara volontär för Kodcentrum.
– Det finns ingen nackdel att vara volontär. Det är bara väldigt roligt och det är en stor sak för barnen. De få timmarna man lägger ner, är väl spenderad tid, konstaterar Arian.