Internationellt ungdomsprojekt utbildar kring IoT:s risker och fördelar 

Kodcentrum i det multinationella Erasmus+ projektet "Internet of Tricks". 


Projektet “Internet of Tricks” vill utbilda barn och unga i riskerna och möjligheterna med Internet of things (IoT) (se faktaruta). I projektet ingår workshops och boot camps för unga, men även produktion av läromaterial. 

För att illustrera dessa aspekter har vi skapat flera uppkopplade enheter med tillhörande läromaterial, som på olika sätt utbildar, informerar och belyser antingen risker eller möjligheter. Läromaterialet visar hur man bygger sin egen enhet, steg för steg, och även hur man använder enheten för att berätta om Internet of things för unga – i t.ex. en klassrumsmiljö. Materialet som är kostnadsfritt att använda kommer finnas tillgängligt på följande språk. 

  • Engelska

  • Svenska 

  • Rumänska  

  • Italienska  

  • Franska  

  • Spanska 

Photo: Antoine Januard for Ayamola & Domingo Club

Inspiration och yrkesvägledning 

Projektet kommer även att producera en guide för yrkesroller inom IoT-sektorn. Denna guide presenteras inte bara i skriftlig form utan också genom inspirerande videoklipp som belyser olika yrkesrollerna inom IoT-sektorn. Målet med guiden är att ge unga personer en levande bild av vilka typer av jobb som finns inom sektorn, och vad dessa yrkesroller innebär. Vår förhoppning är att de engagerande videorna, tillsammans med den skriftliga informationen, ökar medvetenheten och får fler att intressera sig för Internet of things som yrke. Guiden kommer att vara tillgänglig på tidigare nämnda språk, och finnas på bland annat kodcentrum.se. 

Kodcentrums projektledare Alice Dryden berättar om projektet.  

Samarbete över fem länder 

Projektet har varit igång sedan hösten 2021 då Kodcentrums beviljades Erasmus+ projektet, ett två och ett halvt-årigt projekt som sträcker sig över 5 länder. Ihop med partnerorganisationer från Italien, Rumänien, Frankrike och Spanien driver Kodcentrum, som lead partner, projektet och är en av 5 organisationer som driver Erasmus+ projektet Internet of Tricks sedan hösten 2021.  

Här berättar våra partnerorganisationer

Våra kollegor från Kodcentrums fyra partnerorganisationer berättar om sig själva och deras deltagande i Internet of Tricks: 

Horizon Lab – Neapel, Italien 

Digijeunes – Toulouse, Frankrike  

Ayamola – Barcelona, Spanien 

Small Academy – Bukarest, Rumänien 

Höjdpunkter från projektet hittills 

I juni 2022 besökte projektledarna från alla partnerorganisationer Bukarest, där Small Academy håller till. Under några intensiva dagar kartlade vi projektet och lärde känna varandra utan videosamtal. Det var ett väldigt uppskattat besök som lade grunden för projektet i stort.  

Workshop för barn  

Våren 2023 hade vi på Kodcentrum besök där personal från alla organisationerna samlades i Stockholm, för en rolig vecka av presentationer och workshops. Alla presenterade sina prototyper av enheterna de byggt. Detta kulminerade i en workshop på Kista bibliotek, för barn 11-16 år, där deltagarna fick lära sig om uppkopplade enheter och testa prototyperna. 

Under veckan besökte vi också TomTits Experiment i Södertälje, där science parken berättade om verksamhet och resa med Internet of things. Det blev ett mycket uppskattat besök i parken, med många intryck och massa inspiration. Där fick vi även besök av Södertälje kommuns Internet of things-enhet, som föreläste om hur kommunen arbetar för att effektivisera och förbättra sitt arbete tack vare IoT. Till exempel har de enheter som mäter mängden sopor på sopstationer, för att effektivisera sopbilars rutt och spara på bränsle och miljön.  

Photo: TomTits Experiment

Boot camp för unga vuxna  

I skrivande stund är Kodcentrum på plats i Italien, där projektet anordnar ett Boot Camp för unga vuxna från hela Europa. Under fem intensiva dagar får de lära sig om projektet, Internet of things, projektets enheter och tekniken bakom. Mer info om just detta kommer snart!  

Vad är Internet of Things?

  • Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdom, sport och träning. Startat 2014, det syftar till att stödja samarbete och utbyte över gränserna och främja flexibiliteten och anställbarheten inom Europa. Programmet ger möjligheter för över 4 miljoner européer att studera, utbilda sig och skaffa erfarenhet utomlands.

Håll dig uppdaterad kring projektet! 

Följ Kodcentrum i våra sociala kanaler (Facebook, Instagram och LinkedIn) eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du ta del av guider och info om projektet!

Föregående
Föregående

Möt våra volontärer - Olivia

Nästa
Nästa

Kodcentrum söker volontärer i Karlstad