Kodstugedeltagarna ger oss högsta betyg!
Kodstugan är en mötesplats på flera plan; mellan volontär och deltagare, mellan volontär och volontär, mellan deltagare och deltagare och mellan deltagaren och kod.
Under 2018 bedrev Kodcentrum 24 kodstugor i Göteborg, Karlstad, Linköping, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Sundbyberg, Uppsala och Örebro, med totalt 407 deltagande barn och omkring 120 aktiva volontärer.
I kodstugan blir volontärer förebilder för deltagare som uppmuntrar barnens fantasi och problemlösande förmåga. De breddar bilden av vad som kan skapas med kod och vem som kan jobba med programmering. De öppnar barnens ögonen för olika yrkesroller inom IT och tech, samtidigt som de handleder barnen i det egna utforskandet.
Målet är att eliminera alla trösklar till lärande. Därför krävs inga förkunskaper. Under kodstugan får deltagarna skapa egna spel, digitala berättelser och prototyper till appar eller musikverktyg.
Så här tyckte barnen som deltog i kodstugan
Det är så fint att se att alla barn har varit nöjda med terminen. Vårt mål är att barnen ska få upptäcka att de själva kan vara med och påverka och skapa den teknik som vi använder oss av. Syftet med kodstugan är att barnen ska få en grundläggande förståelse för vad man kan skapa med kod, då känns det otroligt lyckat att 96% tycker att det är kul att programmera och att 89% har stärkt sitt självförtroende och känner att de kan skapa egna projekt.
Om du kunde programmera vad som helst, vad skulle det vara?
Tre nya kodstugor i två nya städer
Med stöd från Postkodstiftelsen har vi under hösten startat tre nya kodstugor, varav två av dem på helt nya platser. I Karlstad genom ett samarbete med Karlstads kommun och i Örebro tillsammans med vår stödpartner CAB Group. En tredje kodstuga startades på Chalmers i Göteborg med stöttning av vår lokalkommitté.
Med det i bagaget känner vi oss peppade för att dra igång vårterminens kodstugor.