Ny ordförande och SETT-dagarna
Vi inleder det här blogginlägget med ett stort tack!
Veckan innan påsk var händelserik på Kodcentrum. Inte nog med att vi medverkade på SETT-dagarna i Stockholm så avklarades även årsmötet. En ny styrelse har valts in och en ny ordförande är på plats. Det innebär att vi också har tackat av vår tidigare ordförande Marie Welin, som har styrt skutan i tre år. Stort tack Marie för din insats och outtröttliga engagemang att driva oss framåt. Inte desto mindre vill vi även passa på att tacka våra avgående styrelseledamöter Maria Fabricius och Jenny Melander för ovärderliga insatser och som har varit med Kodcentrum sedan start.
Med dem orden lämnar vi över ordet till vår nya ordförande Inger Tegelström, som var och lyssnade på vår föreläsning på SETT-dagarna.
Programmera – och konsten att äta en elefant
I torsdags förra veckan besökte jag SETT-mässan och bestämde mig för att lyssna på Kodcentrums verksamhetschef Lisa Söderlunds föreläsning ”Påverka med kod”. Lisa pratade om hur vi kan få elever att använda programmering för att visualisera och diskutera utmaningarna i de Globala målen 2030.
Det fick mig att tänka vidare, långt ifrån själva koden till kodens betydelse i stort!
Idag används ju koder till så mycket i vårt samhälle i allt från enkla samhällsfunktioner till avancerade robotar. Alla människor använder dagligen funktioner, tjänster och saker som styrs av koder på olika sätt, och utan att vi ens tänker på det. Vadå jobba på Spotify och programmera, det är ju en app som det kommer musik ur?
Tekniken är ett verktyg och det är vi människor som styr, och har en stor påverkan genom den, och en viktig möjlighet till påverkan! Och det är där vårt arbete i Kodcentrum kommer in! För att ge barn en möjlighet att utveckla digital kompetens just för att det är de som ska vara med och påverka och skapa ett bättre, jämlikt och hållbart samhälle.
Greta Nygren (Miss.G.Gamer) vloggar om programmering och spel för att få fler tjejer intresserade av kod. Foto lånat från Spånga tidning. Fotograf: Mikael Andersson
Då måste vi också utmana invanda roller och mönster och programmering kan vi använda som ett verktyg för att påverka och utmana strukturer och normer. Tänk bara hur vi kan utmana roller och mönster i spel - allt från vem som är hjälte, och hur en hjälte ser ut. En kvinnlig hjälte, måste hon se ut som en typisk manlig hjälte? Vilka värderingar vill vi se mer av? Genom att fler är med och bestämmer hur tekniken ser ut, kan vi också ändra på vad det är vi får se mer av i framtiden.
Det är också därför det är så viktigt med mångfald av programmerare och att utmana bilden av vem som är en programmerare för att lyfta fram olika perspektiv. Skolan måste aktivt vara med och arbeta för att förändra bilden av en programmerare, just för att tekniken påverkar vårt samhälle så mycket.
Och ska vi nå de Globala målen 2030 behöver vi låta våra elever vara med och komma med lösningar, och träna sig i att testa olika lösningar, tillsammans med andra.
Så ”konsten att äta en elefant” står för att vi behöver dela upp ett problem i mindre delar och att vi behöver hjälpas åt för att lösa problemet!
Det jag verkligen tycker är styrkan med Kodcentrum är den ”delandekultur” som finns, ja ni vet ”Sharing is caring!" Det är mycket material som delas och sprids, och vikten av att ha roligt och sprida glädje, och att våga testa och misslyckas är viktigt annars är det inget kul!
Jag gick därifrån med en stark känsla av att vi är med och förändrar och påverkar på riktigt!
/Inger Tegelström, ordförande