Hackaton med ny stödpartner - Com Hem
Igår hade vi ett första hackathon med vår nya stödpartner Com Hem. Tillsammans med 34 elever och lärare från Sjöängsskolan i Älvsjö kodade vi spel och fick träffa en av Com Hem’s kodare.
När man går i årskurs sex har man ganska bra koll på vad det här med programmering innebär. Ibland, eller ganska ofta till och med bättre än vad vi vuxna har. Vi frågar klassen om det är någon som vet vad ett programmeringsspråk är, det kommer ganska snabbt ett svar:
” Det finns olika typer av programmeringsspråk, de fungerar som vårt språk men ändå annorlunda. Det är det språket vi använder när vi pratar med datorer”.
”Bra beskrivet”, säger Caroline, volontär och programmerare från Com Hem, ”saken med datorer är att det är vi människor som måste lära dem ett programmeringsspråk då datorer pratar i ettor och nollor”
På frågan om vad som skapas med kod blir oftast det första svaret från barn, spel. Nästan alla i klassen spelar någon form av spel på datorn, mobilen eller på konsol. Allt från Candy Crush till Fortnite. Nu skulle eleverna dock få skapa spel själva, det är inte riktigt lika lätt. Att skapa spel med kod kräver kreativitet och eftersom de skulle arbeta i par krävs även en hel del samarbete.
Com Hem volontärerna klarade med bravur av att få eleverna att prata ihop sig om vad det var för typ av spel de skulle skapa, vilka färger och sprajtar som skulle representera just deras spel. Det blir ju faktiskt ganska personligt när man skapar någonting själv, speciellt när det finns en möjlighet att visa upp det för hela klassen.
Vi passade på att fråga Petra von Rohr, kommunikationsdirektör på Com Hem, varför de väljer att stötta Kodcentrum svarar hon:
"Att förstå grundläggande kodning blir allt viktigare i en alltmer digitaliserad värld. Med ett nät som når drygt halva Sverige med bredband, tv och telefoni, är Com Hem en viktig motor för digitaliseringen i vårt land. Med det följer ett viktigt ansvar för den digitala livskvaliteten och vi vill självklart göra allt vi kan för att höja den digitala kompetensen hos alla invånare - något som är en förutsättning för delaktighet och kunskapsutveckling. Vi vill också verka för att förbättra tillgången på välutbildade, blivande medarbetare. För oss på Com Hem känns det därför naturligt att stöda Kodcentrum i det viktiga arbetet med att öka kunskapen om kod och programmering bland unga tjejer och killar."
När vi först frågar om någon vill visa upp sitt projekt blir det tyst runt borden. Men när en grupp visat upp sitt spel och mötts av glada skratt och applåder fick vi testa fler spel med allt från chipsskålar som skulle ta sig runt en ostbågebana till isbjörnar som åkte skridskor. Tiden går fort när man har roligt och vips så var hacket över och det var dags för eleverna att åka hemåt.
”Det känns väldigt kul att kicka igång samarbetet med Com Hem och deras anställda med just ett barnhackathon. Vilken fantastisk energi och kreativitet som vi fick ta del av den här dagen och jag är verkligen superimpad av såväl barnen som volontärerna från Com Hem”, säger Ronnie Schmidt, generalsekreterare Kodcentrum.