Hårt arbete för Kodutmaningens jury
I år skickades det in över 130 bidrag till Kodcentrums tävling Kodutmaningen. Jämfört med förra året är det en rejäl ökning. Juryn har med andra ord fått slita hårt i år och de har gjort det med bravur.
Kodutmaningens jury består av representanter från ABB, Furhat Robotics, Strawbees, Nexer, Chalmers och Schibsted. Juryn fick titta på de bidrag som uppfyllde kriterierna för tävlingen och röstade sedan på sina favoriter. Inför det slutgiltiga jurymötet fanns det ingen given vinnare, och spänningen inför mötet var hög.
Jurymedlemmen Furhat Robotics, som dagligen arbetar med robotar, ser en korrelation mellan Kodutmaningen och deras egen verksamhet.
– Jag vill bidra till att fler barn och unga tidigt får prova på att programmera, och i synnerhet hur tekniska kunskaper kan möjliggöra nya lösningar på utmaningar i vårt samhälle. Kodutmaningen är ett fantastiskt sätt att göra det på, säger Susanna Dillenbeck på Furhat Robotics.
Kreativa och omtänksamma bidrag
Eftersom årets tema i tävlingen var att skapa en robot som kan hjälpa oss under pandemin fanns det en stor omtanke i många bidrag. Det var slående hur tydligt det var att barnen har hört och funderat på hur människor kan drabbas och påverkas av sjukdomar, ensamhet, fattigdom, svält, stillasittande och depression.
– Vi värdesätter möjligheten för unga att tidigt lära sig om kodning som ett verktyg för att lösa dagens och framtidens utmaningar. Därför kändes det fantastiskt kul att få ta del av kreativa idéer från unga i kodutmaningen!, konstaterar David Gullbing på ABB.
Många bidrag har också fyndiga och finurliga namn som lockar juryn till skratt. Barns envishet och perspektiv på kommunikation är en annan del som lyser igenom i bidragen och är fantastiskt fint att ta del av. Bidragen är nyskapande och har djup och humor, det är inget lätt val att hitta vinnaren bland de inskickade bidragen.
Engagerad jury
Engagemanget från jurymedlemmarna går inte att ta miste på. De argumenterar för sina favoritbidrag och har i omgångar svårt att bestämma sig, det finns mycket som är bra i många bidrag. Alla ser också ett stort värde i att delta i juryn och engagera sig i att väcka barns nyfikenhet för teknik. Erik Thorstensson på Strawbees beskriver det så här:
– Jag ställer upp i juryarbetet för att jag tycker att det är otroligt viktigt att väcka lusten att lära sig teknik och programmering, och Kodutmaningen gör ett fantastiskt arbete med att dra igång detta runtom i Sverige. Sen är jag såklart otroligt nyfiken på vad eleverna hittar på där ute i landet så det handlar inte lika mycket om att ställa upp som att få möjligheten att vara med i juryn och se alla roliga idéer.
Beatrice Silow på Nexer är inne på samma spår:
– Att få ta del av de fantastiska, kreativa och kloka bidragen som ungdomar från hela landets skolor tävlar med i Kodutmaningen är en ynnest. Jag blir så imponerad av allt engagemang och hur proffsiga de är. Det är ett hedersuppdrag att få vara en del av juryn för Kodutmaningen. I love it. ❤️
Coacher i klasserna
Några klasser har anmält att de vill ha stöd från en coach som Kodcentrum tillsammans med Chalmers har bistått med. Anställda hos Kodcentrums sponsorer och partners samt studenter från Chalmers har bidragit med sin tid och agerat coacher i en eller flera klasser.
– Att engagera våra studenter i att coacha barn och unga i kreativ programmering är en av de bästa investeringarna inför framtiden som Chalmers kan göra. Vi är övertygade om att mångas lust för programmering och kreativ problemlösning har väckts genom årets kodutmaning. Och fasligt roligt var det också!, konstaterar Dorotea Blank på Chalmers som också var en av jurymedlemmarna.
Prisutdelning väntar
Kodcentrum är enormt tacksamma för juryns engagemang. Det ligger många timmar bakom att gå igenom bidrag, kontrollera kodens komplexitet och se hur väl bidraget uppfyller de kriterier som finns för tävlingen. Det är också just det som blir avgörande för hur juryns röst faller ut. Det fanns många bidrag som juryn tyckte var bra och som hade en stor portion nytänkande, värme, kreativitet och glädje i sig. Bidraget som röstas fram som vinnare har dels det, dels en tydlig koppling till uppgiften.
Den 9 december kommer de nominerade bidragen att bjudas in till en prisutdelning och vi hoppas att alla vinnande bidrag då kommer att vara med oss.