Nordnet barnhack
För några veckor sedan bjöd vi in årskurs 6 från Gullingeskolan i Spånga till ett barnhack hos vår stödpartner Nordnet. Temat för dagen var spelprogrammering och syftet med att hänga på ett kontor en halvdag var att visa barnen hur en framtida arbetsplats skulle kunna se ut.
Här fick dem förutom att koda i Scratch träffa personal från Nordnet som till vardags arbetar med programmering på flera olika sätt. Det är genom denna typ av möten vi kan skapa en djupare förståelse för vad programmering är och vad det kan användas till.
- Välkomna Gullingeskolan! Vet ni var vi är någonstans? frågar vår pedagog Jessica.
- Vi är på fridhemsplan, ropar barnen i kör.
- Ja det stämmer, men mer exakt var är vi, försöker Jessica igen.
- På Nordnet, viskar någon knappt hörbart.
- Ja vi är på Nordnet, vet ni vad dem gör?
- Programmerar spel, säger en självsäker kille längst ner i hörnet.
- Inte riktigt men vi ska dock programmera spel här idag. Vi är på en bank. Men vad har en bank med programmering att göra? frågar Jessica.
Det blir knäpptyst i rummet. Det är inte en helt lätt fråga att svara på när man är 12 år gammal och kanske inte ens har varit på ett kontor förut. Jessica bjuder upp Rasmus Järborg, som är produktchef på Nordnet att ta vid ordet.
- Jag ska försöka förklara vad vi gör här på Nordnet, säger Rasmus
Rasmus berättar att Nordnet är en sparande bank där kunderna investerar i någonting som kallas för aktier. Aktier. Det känns inte som en helt enkel uppgift att förklara för ett gäng sjätteklassare vad en aktie är för något och varför banken endast arbetar digitalt.
- En aktie är som en liten, liten del av ett företag som man kan köpa och äga. Det kan vem som helst göra om man har lite pengar. Nästan alla företag som vi har runtomkring oss i vår vardag som, Spotify, Netflix och Google, för att nämna några, kan man köpa en liten, liten del av, om man skulle vilja, förklarar han.
Han berättar att han bett sina döttrar att skriva varsin lista på företag som de skulle vilja köpa en liten del av. Hans yngsta dotter ville köpa aktier i Lambi, Rasmus berättar att han bett sin dotter att förklara varför hon ville köpa en del av ett företag som tillverkar toalettpapper.
- Jo men jag har tänkt på en sak, alla måste ju bajsa pappa! Så det borde ju vara en bra investering.
- Det är precis så man ska tänka. Alla människor behöver gå på toaletten och då behöver vi toalettpapper och det kommer inte att förändras i den närmsta framtiden, förklarar Rasmus.
Barnen skrattar i kör.
- Nordnet är en bank som inte har några kontor som man kan gå in på för att sätta in pengar. Hur tror ni att man gör då för att spara pengar?
Många ivriga händer viftar i luften.
- Jag tror att man kan gå in på banken från datorn på en webbsida.
- Så kan man ringa in och prata med någon.
- Man kan säkert använda mobilen också och gå in via en app.
Det är precis så det fungerar i vårt digitala samhälle. Fler och fler tjänster blir helt och hållet digitala. När vi kan använda oss av internet så möjliggör digitaliseringen en flexibilitet som tillgängliggör tjänster i våra mobiler och på webben. Men för att kunna ha en digital bank så krävs det att man som bank har en annan typ av kompetens i företaget än vad man hade tidigare.
- De som driver vår bank är programmerare det är dem som ser till att banken fungerar som den ska, några av dem är här idag, säger Rasmus och pekar på sina kollegor som vinkar glatt för att visa vilka dem är.
Efter filmen lämnar Rasmus över ordet till sin kollega Inger, som jobbar som programmerare. Hon inleder med att prata om vad en dator är och frågar om barnen tror att en dator är smart.
- Jag tror att datorer är jättesmarta, säger en av killarna.
- Jag skulle vilja säga att datorer är ganska korkade, skrattar Inger.
Någon rynkar på näsan och ser väldigt fundersam ut.
- Det är programmerarna som säger till datorerna vad det är dem ska göra genom att skriva kod och det är dem som är dem smarta egentligen, bara det att datorn kan göra det vi säger åt den att göra väldigt fort och många gånger så vi tror att den är smart, säger Inger.
- Hur många rader kod tror ni att det finns i världen?
- Flera miljoner!
- Kanske en biljon!
- Det finns faktiskt så mycket kod i världen att man har tappat räkningen, så det finns ingen som vet. Men i bilen Tesla exempelvis finns det 3 miljoner rader kod. I spelet Minecraft finns det 4 815 162 342 rader kod.
Med dem orden tar vi på Kodcentrum vid så att barnen får komma igång och programmera sina egna spel. Några har jobbat med Scratch hemma och skapar riktigt avancerade spel med flera olika banor i rymden. Andra fick prova på att koda i Scratch för första gången och då var det tur att de kunde sitta två och två för att försöka klura ut hur de skulle göra tillsammans.
Vi går därifrån med en bubblande energi som smittat av sig från barnen. De flesta gick därifrån med nya kunskaper och inspiration från nya möten och miljöer. Vi ser fram emot nästa gång vi är på Nordnet och kodar.