Hour of Code <3 Girls in ICT
I veckan smygstartade vi Hour of Code tillsammans med Microsoft och 20 tjejer från Enbacksskolan i Tensta.
Vi ville att tjejerna skulle få se hur en framtida arbetsplats skulle kunna se ut och bjöd därför in dem till Microsofts kontor.
- Jag har aldrig varit på ett kontor förut, säger någon.
- Är det här stället bara till för rika människor? frågar en annan.
Hour of Code är ett internationellt initiativ som uppmuntrar alla att prova på att koda under en timme. Vi har valt att kombinera vårt event med Microsofts koncept Girls in ICT som fokuserar på att få fler tjejer intresserade av IT och teknik, som ett steg i att säkra framtidens kompetensförsörjning i branschen.
- Vet ni vad Microsoft jobbar med? frågar Nina, Teacher Engagement Manager på Microsoft och vår värd för dagen.
- Ni måste jobba med programmering för namnet låter så coolt!
- Robotar!
- Men varför är vi bara tjejer här idag? frågar en av flickorna som ivrigt räckt upp handen. Är det för att det oftast är killar som använder datorer och spelar spel och sånt?
- Ja, vi vill visa er hur olika det kan se ut när man jobbar på med IT och teknik, att man kan göra en massa olika saker och hoppas på att ni ska tycka att det verkar roligt så ni vill jobba med teknik i framtiden, förklarar Nina.
Sofia Amanuel, Commercial Executive och Sandra Tynander, Solution Specialist - Modern Workplace Surface på Microsoft, som är inbjudna för att berätta vad de jobbar med och vad de drömde om när de var yngre.
- När jag var lite ville jag bli jurist för jag tyckte att det var spännande med lagar och regler. Sen började jag plugga ekonomi på universitetet och där träffade jag Microsoft på en rekryteringsdag. Jag tyckte att det lät spännande att jobba där men tänkte att jag är ingen ingenjör, jag kan inte koda, så då kan jag väl inte jobba på Microsoft, berättar Sofia.
Budskapet från Microsoft var tydligt – det är inte vad du har pluggat som är det viktiga, utan det är vad du kan bidra med. Sofia berättar att det gjorde henne så nyfiken att hon sökte jobb på Microsoft, där hon idag jobbar med att förhandla avtal. Hon säger att även om hon inte jobbar direkt med programmering så handlar hennes jobb väldigt mycket om IT och teknik eftersom Microsoft är ett IT företag.
- Är det du som bestämmer om man ska sänka priset på exempelvis VR glasögon? frågar en av tjejerna nyfiket.
- Ja men precis, du har fattat grejen, välkommen till företaget! skrattar Sofia.
Sandra berättar att hon var en riktig hästtjej när hon var yngre som drömde om att jobba med hästar. Nu jobbar hon som produktspecialist på Microsoft. En av tjejerna rynkar på näsan och frågar:
- Vad gör man då?
- Jag reser runt till kunder och ser hur de jobbar och kollar om vi kan hitta smartare, modernare sätt att kunna jobba på. Mitt jobb är ganska tekniskt då jag måste kunna berätta vad man kan göra med våra produkter och hur de kan hjälpa företagen i framtiden, förklarar Sandra.
- Men är du aldrig ledig? utbrister den tysta tjejen längst bak.
- Jo det är klart, vi jobbar inte på helger eller på kvällar. Ibland när man ska träffa kunder så får man åka långt, exempelvis till Kiruna och då kan dagen bli lång så då får man jobba lite kortare nästa dag, svarar Sandra.
- Men till Kiruna? Vad kan man göra där?
- Jo vi jobbar med en gruva uppe i Kiruna…
- En gruva? Vad kan du hjälpa en gruva med då? frågar någon lite skeptiskt.
- Ja det kanske låter lite knasigt, säger Sandra, men vi kan till exempel använda AI, för att bestämma storleken på stenar som ska krossas, då kan AI hjälpa till att känna av om stenen är för stor och behöver krossas en gång till.
Tjejerna bryter ut i fnisskör.
- Det låter som att det är bra att ha livlig fantasi om man ska jobba här, fnissar en och Sandra nickar med ett medhållande leende.
-Fantasi är verkligen jätteviktigt!
När frågorna börjar ta slut får vi en rundvandring på kontoret. Medarbetarna som vi möter skiner upp när de får se denna livliga grupp, några stannar och hälsar, berättar vad de jobbar med och frågar var tjejerna gör där.
- Jobbar du här, frågar en av tjejerna en man i kostym som vi möter.
- Nej jag bara låtsas att jag jobbar, skrattar mannen till svar.
Tjejerna som står närmast mig konstaterar att de också ska låtsasjobba på kontor när de blir stora. Innan vi sätter igång och kodar fyller vi på lite energi i form av frukt och kanelbullar.
Temat för Hour of Code är #CSforgood – bra saker som datavetenskapen kan bidra med till vårt samhälle. 2019 är även rymdåret – för första gången har två kvinnor varit på månen samtidigt och det är hela 50 år sedan första månlandningen ägde rum. Vi passar så klart på att fira både rymden och #CSforgood genom att koda ett rymdspel i Scratch där man ska hjälpa till att samla in så mycket rymdskrot som möjligt på tid. Uppgiften är en del av materialet Rymdkoden som vi tagit fram tillsammans med Mattecentrum och Rymdstyrelsen och passar perfekt för en timmes kodande.
Fantasin hos den här gruppen var minst sagt livlig, när det skulle ritas rymdskrot så blev det allt ifrån klänningar och läppstift till kaniner och tacos som flög runt i rymden. Inte ett spel var det andra likt. Här fick vi med största säkerhet träffa en och annan framtida teknikentusiast som vi hoppas på att få se mer av i framtiden.