Volontärmeetup

Förra helgen gick Kodcentrums årliga meetup av stapeln och det blev två fartfyllda och informationsrika dagar med fokus på att stärka föreningens volontärer i sina roller och smida planer för Kodcentrums framtid. Det diskuterades, presenterades, hackades, lektes, yogades, byggdes, fikades och skrattades. Och, jag tror alla gick hem med nya idéer inför nästa år i möten med barn, lärare och varandra.

Josimar Andres Blanco, specialpedagog och biträdande rektor.

Vi inledde helgen med en presentation av Josimar Andres Blanco, specialpedagog och biträdande rektor på Vittraskolan i Sundbyberg. Josimar brikade vår kunskap om barn med särskilda behov, hur vi kan möta och förstå barnen och få dem att lyckas. Med några inledande övningar hade han hela gruppen samlade i aha-känsla.

Stressbägaren

Josimar pratar om stressbägaren.

Han pratar om hur vi undviker att stressbägaren rinner över, hur struktur och rutiner frigör energi till lärande, hur förhållandevis enkla knep som checklistor, bildstöd och en timer kan göra en otrolig skillnad. Sedan var det den röda tråden – fem gånger mer kärlek – det skapar trygghet och delaktighet. 

Volontärmeetup hack

Volontärer hackar för att ta Kodcentrum framåt.

Med en hel massa inspiration och tankar var det dags för hackaton och det är fenomenalt vad som kan åstadkommas på begränsad tid i grupper med motiverade och kunniga personer. Personer som träffar alla de som Kodcentrum når ut till och regelbundet jobbar med vårt material, bättre input än så är svårt att få.

Volontärmeetup presentation

Gruppresentation av hackathonuppgift.

Grupperna presenterade förslag på modulbaserat lärande, kodbegreppslexikon, hur vi kan introducera fler programmeringsspråk i parallell med Scratch, idéer på hur vi inkluderar alla och på kreativa sätt gör det ännu enklare för barn (och lärare) att förstå och lära sig programmering. Extra roligt var att flera av tipsen och tricksen som Josimar presenterade dök upp i förslagen. 

Volontärmeetup fokusövningar

Eva håller i en session med fokusövningar.

Mellan planering och exekvering av hackaton hjälpte Eva Stenback oss med vår fokus genom enklare övningar som lätt kan användas i kodstugorna när det ibland behövs samling av tankar och i andra fall lyft i energi, men även som ett verktyg för att skapa tillit. Kloka ord som vi allt för ofta glömmer bort och ger vikt till att när vi gör övningar som frambringar skratt utlöses endorfiner.

Volontärmeetup förberedelser

Intensiva förberedelser inför presentationer av hackathon.

Efter inspirerande hackaton-presentationer fick alla tid för pyssel och lek på Spotifys kontor. Flera volontärer samlades runt bord uppdukade med Strawbees, microbits och annat pysselmaterial för att tänka vidare runt vad som är möjligt och roligt för barnen i mötesplatserna.   

Volontärmeetup David Sundelius

David Sundelius, volontär, styrelseledamot och agil coach.

Dag 2 inledde vi med en session av David Sundelius i agila metoder och hur vi kan jobba med dem i kodstugorna. Tänk att något så enkelt som en agenda på ett papper med post-its som flyttas så snart vi avklarat ett moment ger struktur, en känsla av att komma framåt och ett ägandeskap. Att använda denna övning tillsammans med en grupp barn och låta dem flytta över lapparna… nu börjar vi dra paralleller till Josimars presentation under dag ett om struktur och tydlighet.

Volontärmeetup Agil övning

Agil övning som utmanar samarbete och arbetsmetodik.

I grupper fick vi i uppdrag att flytta bollar och jisses vad tävlingsandan och tänkandet kom igång. Vikten av samarbete, rollfördelning, arbetsmetodik, våga testa nytt... var bara några av reflektionerna efter övningen. Avslutningsvis fick vi testa på hur man ’Coachar from the back of the room’ och tänk hur mycket mer man tar in när man verkligen lyssnar och hjälper den andre framåt. 

Volontärmeetup Elise

Elise representant från styrelsen och engagerad i föreningen Skolyoga.

Styrelseledamot Elise Lilliehöök gav oss en förståelse för hur yoga kan användas i lärosammanhang med barn för ökad fokus, koncentration, lugn och stimulans. Vi fick själva pröva på och det blev uppenbart att det är så enkelt att lyfta in i kodstugorna, men även under sin arbetsdag. Sträck ut, skaka på kroppen, andas! 

Volontärmeetup yoga

Gruppen provar på en enkel yogaövning.

Vi var redo att ta oss an planering efter yogan och för att hitta sin arbetsgrupp fick man hitta kamrater i form av piprensardjur. Här gäller verkligen att en bild säger mer än tusen ord. 

Volontärmeetup olikheter

Olikheter bygger storheter, att vara olik alla andra är en styrka.

Kansliet presenterade planer inför framtiden, både omedelbar, men även lite tankar inför 2025 och sedan drog gruppdiskussionerna igång med frågor som: Vad är Kodcentrum 2025? Hur vill du utveckla mötesplatser? Hur vill du att volontärsrollen ska se ut? Diskussionerna var engagerade och resultaten som presenterades var kreativa, konstruktiva och positiva. Vi har massor av idéer att jobba vidare för att ta oss till nya höjder.  

Volontärmeetup alla

Hela det fantastiska gäng som deltog på meetupen!

Meetupen bjöd på två otroligt berikande dagar i sällskap av engagerade och inspirerande människor som alla har ett gemensamt intresse av att nå ut med programmering och digitalt skapande. Tack alla som var med! 

Föregående
Föregående

Hour of Code <3 Girls in ICT

Nästa
Nästa

Digi5