Hour of Code tar kodning till klassrummet

Pressrelease från Microsoft

Den 4-10 december är det dags för årets stora datavetenskap- och kodningsvecka, Hour of Code. Det årliga initiativet engagerar över 100 000 elever och lärare i Sverige att lära sig mer om programmering. Nytt för i år är en timmes kodning på temat "Hero's Journey" med Minecraft.


Digital kompetens blir allt viktigare för dagens samhälle. I mars i år fattade regeringen beslut att införa programmering i skolans läroplan i syfte att stärka elevernas digitala kompetens. Många organisationer och initiativ runt om i landet vill lyfta vikten av digitalt lärande. Föreningen Code.orgs årliga initiativ ”Hour of Code” inspirerar ungdomar världen över till att lära sig mer om datavetenskap och kodning. I år hålls Hour of Code mellan den 4-10 december. Initiativet uppmuntrar skolor att hålla en timmas kodning som introduktion till datavetenskap med syftet att visa att alla kan lära sig grunderna i kodning och på sikt att öka mångfalden inom IT-branschen.

Nytt för årets Hour of Code är Code.org och Microsofts nya övningsprogam ”Hero's Journey” i Minecraft: Education Edition. I det nya övningsprogrammet kan elever och lärare ta del av 12 utmaningar som lär ut baserna i programmering i form av bland annat loopar och felsökningar.

“Kodning är ett bra första steg för att lära sig mer om datavetenskap. Hour of Code är ett viktigt initiativ och en utmärkt startpunkt för lärare och elever att komma igång med kodning i skolan. I år vill vi nå ännu fler och få fler barn och vuxna att vidga sitt lärande inom datavetenskap”, säger Joke Palmkvist, affärsområdeschef skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige.

Hundratals initiativ runt om i landet

En ny undersökning från IT- och telekombolagen visar att över 70 000 experter kommer saknas inom den digitala sektorn redan år 2022. En av flera åtgärder som föreslås för att minska bristen på IT-kompetens är att ytterligare satsa på skolväsendets arbete med digitalisering. Syftet med Hour of Codes globala rörelse är att inspirera miljontals barn och ungdomar till att lära sig mer om just programmering och datavetenskap.

I Sverige har än så länge över 300 Hour of Code evenemang registrerats på Code.org. För att öka intresset för programmering hos barn och ungdomar kommer även Microsoft och den ideella föreningen Kodcentrum hålla ett event i Akalla. Den 5 december kommer 47 elever från årskurs 4 och 5 på Slättgårdsskolan att lära sig mer om programmering under det gemensamma Hour of Code-eventet.

”Hour of Code är något som vi verkligen ser fram emot varje år på Kodcentrum. Vi tycker att det är ett väldigt bra exempel på hur man kan komma igång med programmering och digitalt skapande i skolan. Det ska bli otroligt roligt att få besöka Microsoft tillsammans med eleverna från Slättgårdsskolan",säger Ronnie Schmidt, generalsekreterare på Kodcentrum.

Kom igång med Hour of Code

I dagsläget har över 100 000 Hour of Code-event registrerats under datavetenskap- och kodningsvecka, världen över. Att delta i Hour of Code kräver ingen förkunskap och minimalt med förberedelsetid.

 Tips till lärare! Få ut det bästa av Hour of Code:

  • Välj ut och förbered de övningar du vill göra tillsammans med din klass. Prova gärna att göra övningen själv innan du presenterar den för klassen.

  • Registrera din skola på https://code.org/, så syns ni på Hour of Code-kartan.

  • Testa tekniken och wi-fi-anknytningen i klassrummet innan lektionen börjar.

  • Alla har olika förkunskaper. Om en övning är klurig kan elever ta hjälp varandra innan de frågar läraren. Det kan även vara givande att lösa övningen två och två.

  • Förbered en extra övning för elever som är klara snabbt.

  • Ha roligt! Programmering ska vara kul och ge bra hjärngympa.

Läs mer om Hour of Code och hitta övningar på svenska: https://hourofcode.com/se/learn

För mer information kontakta:
Ronnie Schmidt, Generalsekreterare Kodcentrum, ronnie@kodcentrum.se,
0707-629700
Johanna Snickars, Kommunikationschef Microsoft, 073-408 31 09

Om Kodcentrum
Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Föreningen arbetar för att alla barn ska få möjlighet att prova på, inspireras och utforska den digitala världens möjligheter oavsett bakgrund, skola eller tillgång till förkunskap och digital teknik.

Om Microsoft
Microsoft är ett av världens ledande techföretag inom molnstjänster, programvara och datorer. Vårt mål är att hjälpa våra kunder nå sin fulla potential och skapa nya möjligheter med hjälp av digitala verktyg. Bland våra produkter och tjänster finns bland annat Microsoft Office, Microsoft Windows, Microsoft Cloud, Xbox, LinkedIn, Minecaraft, Skype och sökmotorn Bing. Microsoft grundades år 1975 och den svenska verksamheten startades år 1985. Microsoft Sverige har idag cirka 600 medarbetare och kontor i Akalla utanför Stockholm, Linköping och Lund. Läs mer på
www.microsoft.com

Föregående
Föregående

Nationell satsning ska hjälpa mellanstadielärare att lära ut programmering

Nästa
Nästa

Girls in ICT på Microsoft